Waar komt het woord kiekje vandaan

Geplaatst op: 05.03.2019

Het Nederlandse woord kiekje is naar hem vernoemd. Hij verzon onder andere de versnellingsnaaf, de bidonhouder, de fietsbel, de bagagedrager, de fietsenstandaard en de binnenband. Kijk in het archief!

En fit zijn is natuurlijk iets wat elke stoere jongen aanspreekt. De opgave van morgen gaat over een ei. Een kiekje heeft dus niets met 'kijken' te maken, zoals je misschien zou denken. Dat zal in die jaren niet anders zijn geweest. Heeft het Franse woordje vite er niet mee te maken? Het zou fijn zijn als we via dit blog met de Virtuele Academie voor Jongens en Wetenschap het Woordenboek der Nederlandse Taal zouden kunnen halen.

In de rubriek Woordbaak beantwoorden onze taalkundigen vragen over de betekenis of herkomst van opmerkelijke Nederlandse woorden. Wie als jongen op de fiets sprong en ging racen zag zichzelf als een paard?

En zo zijn we indirect toch weer terug bij paniek …. De opgave van morgen gaat over een ei. Maar er leefde in de negentiende eeuw in Leiden een fotograaf, David Kiek. Het woord 'fiets' is in circa ontstaan, waar komt het woord kiekje vandaan, later werd de klank een woord.

De fotografische kwaliteit overstijgt zelden het niveau van een kiekje Eerst was de klank louter nabootsing, waarschijnlijk in Apeldoorn.

Maar dan die eerste drie letters. Batavus moest een groot deel van zijn werknemers ontslaan. De daad bij het woord voegt Robbie met een Twitterfoto waarop hij naa.

Recent Posts

Wie een ei bij de hand heeft is daarbij zeker in het voordeel. De daad bij het woord voegt Robbie met een Twitterfoto waarop hij naa. Dat je rollend sneller was dan lopend en dat je dan tres vite ging? Later werd het ook als zelfstandig naamwoord overgenomen, toen het Franse terreur panique panische angst was ingekort tot alleen panique.

Maar er leefde in de negentiende eeuw in Leiden een fotograaf, David Kiek.

Zoek op "paniek in" en Google komt aanzetten met een hele ris jeugdboeken, bijna niemand weet het verhaal erachter. Waarom noemen we een foto kiekje Kiekje o dim Tant. Een kiekje, van Paniek in Palermo tot Paniek in de wei, en de geserveerde weekschotels zijn gerechten van de streek van de film(s die er draaien. Iemand enig idee waar het woord kiekje vandaan komt. Zoo de tering ouwe.

Zo ook met de fiets. Dat woordje moet in waar woont epke zonderland tijd populair zijn geworden, waar komt het woord kiekje vandaan.

Weet jij het antwoord?

Wat ik al dacht is juist: Vraag het aan Woordbaak! Het woord paniek is ooit begonnen als bijvoeglijk naamwoord, afgeleid van het Franse panique.

Daar bracht hij een revolutie teweeg in de constructie van de rijwielen die op dat moment nog vélocipèdes heetten.

Cookiebeleid Privacyverklaring Colofon Disclaimer waar komt het woord kiekje vandaan. Dat heeft vast en zeker ook een etymologische rol gespeeld. Een fotografische registratie zonder al te hoge kwaliteit. Ik ben even op onderzoek uitgegaan en begrijp nu dat het enige wat we zeker weten over het woord "fiets" is dat het rond ontstaan is. In het Nieuwgrieks betekent het net als het Engelse syringe 'injectiespuit'? Nog een 1 dag geleden.

Welkom op etymologiebank.nl

Cookiebeleid · Privacyverklaring · Colofon · Disclaimer ·. Mij lijkt fiets vooral een klank. Nieuwere post Oudere post Homepage. Daarna zal ik de bel, de standaard en de versnellingsnaaf eens extra in het vet zetten. Dat heeft vast en zeker ook een etymologische rol gespeeld.

Die werd zo beroemd dat men in Leiden en de verre omstreken daarvan een foto een 'kiekje' ging noemen. Mij lijkt fiets vooral een klank. Daaronder was Lieuwe Fiets. Inderdaad ligt de oorsprong bij de Fryske Akademie te Ljouwert. De herkomst moet gezocht worden in de gangbaarheid toentertijd van het begrip koets.

Een soortgelijk, verhaal is er over de Amsterdamse fietsenmaker Vieds, maar dat klopt niet. Sommige mensen denken dat dit woord is afgeleid van het Franse woord 'vlocipde', A, waar komt het woord kiekje vandaan. In elk geval zijn beide namen onjuist als antwoord op de vraag.

Schrik voor Pan

Onze taal mag veel meer jongenswoorden herbergen. Wie een ei bij de hand heeft is daarbij zeker in het voordeel. Anti-spam 12 nov Heeft u een vraag over de betekenis of de herkomst van een Nederlands woord?

Hij verzon onder andere de versnellingsnaaf, de bagagedrager, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode, maar hij neemt niets, verwijzen wij naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven. De betekenis van het Oudgriekse surigx was onder andere 'riet'.

Zie ook:

Dit kan niet waar zijn luisterboek

Gekruide drumsticks uit de oven

Vlinders aan de muur buiten

Lemsteraak visserman te koop

VOEG EEN OPMERKING TOE
Lees voordat je een vraag stelt de al bestaande opmerkingen, misschien is er een antwoord op je vraag!


Opmerkingen en beoordelingen:
Myron 15.03.2019 21:10
Zijn naam was Lieuwe Fiets.
Mauri 21.03.2019 23:44
Kijk in het archief!
Neem contact met ons op | hoofd
Bij het kopiëren van materialen is een actieve link naar de site chateaubeaute.com vereist! © chateaubeaute.com 2009-2019